PROBĚHLO

EXKURZE DO PAMÁTNÍKU TOMÁŠE BATI A EXPOZICE PRINCIP BAŤA VE ZLÍNĚ

Ve spolupráci s Filozofickou fakultou MU pořádáme v sobotu 14/12 exkurzi do Památníku Tomáše Bati a Expozice Princip Baťa: Dnes fantazie zítra skutečnost ve Zlíně.

K účasti je nutné vyplnit závaznou přihlášku, kterou naleznete zde pod modrým tlačítkem "registrace". Budete-li mít s jejím vyplňováním jakýkoliv problém, kontaktujte nás prosím na email muzeospolek@gmail.com.

Akce je určena aktivním studentům Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a účastníkům je plně hrazena cesta vlakem* a vstupné do muzeí.

HARMONOGRAM AKCE
-------------------------
6:10 - SRAZ v Brně na dolním nádraží
6:36 - ODJEZD vlakem do Otrokovic
8:54 - PŘÍJEZD na nádraží do Zlína
-
09:30 - 10:20 - KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA PAMÁTNÍKU TOMÁŠE BATI
10:30 - 12:00 - KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA EXPOZICE PRINCIP BAŤA

(12.00 - 12:30 je možné zajít na oběd do vegetariánské jídelny Prašád)
12:55 - ODJEZD ze Zlína vlakem
15:23 - PŘÍJEZD do Brna na dolní nádraží
-
Akce je pořádána v rámci projektu “Muzeum jako součást moderní architektury“, který je finančně podpořen Fondem na podporu spolkové činnosti Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Vaše případné dotazy směřujte na fb nebo na email muzeospolek@gmail.com.

*Cesta je hrazena v případě, že účastník exkurze cestuje společně se skupinou na trase Brno - Zlín a zpět v předem určený čas.

EXKURZE DO NÁRODNÍHO A UMĚLECKOPRŮMYSLOVÉHO MUZEA V PRAZE

9/11 jsme uspořádali exkurzi do Národního a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Cílem návštěvy bylo především seznámení se s architekturou vybraných muzeí postavených podle návrhů architekta Josefa Schulze. Prošli jsme tak Historickou budovu Národního muzea a zázemí v Uměleckoprůmyslovém muzeu.

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY "MUNI 100"

Společně se studenty prvního ročníku jsme navštívili výstavu o historii Masarykovy univerzity, kterou nás provedl jeden z kurátorů, Mgr. Ondřej Dostál Ph.D.

EXKURZE DO ARCHEOPARKU PAVLOV

Ve spolupráci s Filozofickou fakultou MU uspořádal spolek 6. dubna exkurzi do Archeoparku v Pavlově. Součástí návštěvy muzea byla i debata s místními odborníky a jedním z autorů architektury muzea, Pavlem Pijáčkem.

Akce byla pořádána v rámci projektu “Muzeum jako součást moderní architektury,“ který čerpal prostředky z Fondu na podporu spolkové činnosti Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

EXKURZE DO HORNICKÉHO MUZEA LANDEK PARK OSTRAVA

V sobotu 23. března uspořádal Spolek brněnských muzeologů s podporou Filozofické fakulty MU exkurzi do Hornického muzea Landek park Ostrava.  Společně s bývalým havířem jsme sfárali do černouhelného dolu Anselm a s profesionálním záchranářem jsme navštívili expozici báňského záchranářství. Poté jsme debatovali o provozu muzea s ředitelem Landek parku, panem Lumírem Placem.

Akce byla pořádána v rámci projektu “Muzeum jako součást moderní architektury,“ který přibližuje vznik, vývoj a správu muzejních budov prostřednictvím diskuzí s odborníky při prohlídkách vybraných muzeí.

NÁVŠTĚVA VÝSTAVY "DVĚ HLAVY, ČTYŘI RUCE"

Na začátku prosince jsme navštívili Zónu pro umění 8smičku v Humpolci, která vznikla v rekonstruovaném prostoru bývalé továrny na výrobu sukna. Prohlédli jsme si aktuální výstavu Dvě hlavy, čtyři ruce a následně jsme diskutovali o provozu 8smičky s její ředitelkou Marcelou Strakovou.

PŘEDNÁŠKA MIKULÁŠE KROUPY

Přednáška pana Mikuláše Kroupy, zakladatele a ředitele organizace Post Bellum, jejímž nejznámějším počinem je projekt Paměť národa a pořad Příběhy 20. století, proběhla v prostoru knihovny Historického ústavu FF MU. Pan Kroupa, který už léta pracuje s pamětníky a stojí za vydáním řady publikací, prezentoval vývoj organizace Post Bellum a základní přístupy při práci s pamětníky.

PROMÍTÁNÍ DOKUMENTU "KROKY NA HRANĚ"

Promítání dokumentu Kroky na hraně proběhlo v Univerzitním kině Scala. Tento dokument z roku 2017 pojednává o skupině běžců, vydávajících se na 170 km cestu z Osvětimi do Žiliny. Účelem jejich cesty je připomenout příběh vězňů, kteří stejnou trasu absolvovali v roce 1944 s cílem informovat společnost o dění v koncentračním táboře. Autoři tak chtěli upozornit nejen na silný příběh Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, ale i na narůstající netoleranci na Slovensku, jež byla impulzem pro vznik dokumentu. Po skončení projekce proběhla beseda s režisérem a protagonisty filmu přímo v sále kina.

NÁVŠTĚVA PAMÁTNÍKU LIDICE

6. dubna 2018 proběhla návštěva Památníku Lidice a jeho moderní expozice o historii obce v době protektorátu s názvem „A nevinní byli vinni…,“. Po prohlídce památníku proběhlo setkání s jeho ředitelkou, paní Martinou Lehmannovou a návštěva Lidické galerie.

PŘEDNÁŠKA NO.1 I GLORIA MUSAEALIS

První přednáška představila Národní soutěž muzeí, Glorii musaealis. O jejím vývoji a způsobu hodnocení, vyprávěl pan Mgr. Pavel Holman, muzeolog, pedagog a kurátor, který je stálým členem poroty soutěže. Poslechnout si jej přišli studenti Muzeologie a příbuzných oborů.

V říjnu pořádal Spolek brněnských muzeologů společnou prohlídku výstavy Manola Blahnika v pražském muzeu Kampa. Po prohlídce následovalo neformální setkání s jednou z kurátorek výstavy, Martinou Vítkovou, se kterou jsme debatovali o realizaci tohoto mezinárodního projektu.

UKONČENA